07/04/2009

Jørgen Leth: Ένας Avant-Garde Ποδηλατικός Κινηματογραφιστής

O Jørgen Leth γεννήθηκε στο Arhus της Δανίας στις 14 Ιουνίου του 1937. Σπούδασε ανθρωπολογία και φιλολογία. Μεταξύ 1959 - 1968 εργάστηκε ως πολιτιστικός συντάκτης σε διάφορες Δανέζικες εφημερίδες. Βαθιά επηρεασμένος από τον Πολωνό ανθρωπολόγο Vronislaw Malinowski ταξίδεψε σε Αφρική (1961), Λατινική Αμερική και Ινδία (1966) και Νοτιοανατολική Ασία (1970-71). Άρχισε να εκδίδει ποίηση το 1962 και μέχρι σήμερα έχει εκδόσει 10 συλλογές.
Η γνωστότερη πτυχή της δουλειάς του όμως είναι σαφέστατα η κινηματογραφική. Από το 1962, χρονιά που σούταρε την πρώτη του ταινία, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει 40 ταινές με γνωστότερη την μικρού μήκους "The Perfect Human" (1967). Τότε, την ταραγμένη εποχή των 60s, ως ενεργό μέλος της καταξιωμένης αβαντ-γκαρντ κινηματογραφικής ομάδας Abcinema, ξεκίνησε την ενασχολησή του με το ποδήλατο, που τράβηξε αρχικά την προσοχή του ως αστική τάση και αργότερα ως αγώνισμα.
Είναι η εποχή των Provos στην γειτονική Ολλανδία και το project τους "Άσπρο Ποδήλατο", πρωίμιο της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στην χώρα του ποδηλάτου.
Τα ντοκιμαντέρ του Jorgen Leth για το ποδήλατο ως εγκεφαλική αλλα και σωματική δοκιμασία φέρουν μια επική, σχεδόν μυθική διάσταση, με προεξέχον το αριστούργημά του Stars And Watercarriers (1973). Στα 70s μπαίνει βαθιά στην ποδηλατική φάση του με πρώιμα πειραματικά φιλμ για πίστα (Overcoming), fix (The Impossible Hour), road (A Sunday in Hell) αλλά και τον θρύλο του Tour de France, τον αξεπέραστο Eddie Mercx (E.M.. in the Vicinity of a Cup of Coffe).
Αποτέλεσμα αυτής της παραγωγικότητας ήταν να ορισθεί σχολιαστής της Δανέζικης τηλεόρασης για το Τour de France, θέση την οποία διατήρησε από το 1988 μέχρι το 2005. Από το 1991 ζει στην Αϊτή της Καραιβικής έχοντας γυρίσει ενδιαφέρουσες ταινίες για τον λαό του νησιού (Haiti/Untitled, 1995 - Dreamers, 2005). Στα μέσα των 90s και ενώ γύριζε την ταινία "The Five Obstacles" με τον Lars Von Trier εξέδωσε την αυτοβιογραφία του στην οποία περιγράφει την σχεση του στην Αϊτή με την 17χρονη κόρη του μάγειρά του (!!), γεγονός που σόκαρε το κοινό στην Δανία. Εξαιτίας του σάλου που προκλήθηκε ο Leth παραιτήθηκε μεν από την θέση του πρόξενου, συνέχισε δε με την πιτσιρίκα. Συγχρόνως φέτος ανέλαβε ξανά τα καθήκοντά του ως σχολιαστή του Tour de France. Ντόγγερ!!
Για το επίσημο site του Jørgen Leth κάνε κλικ εδώ.

No comments:

Post a Comment