21/06/2010

LOCAL HEROES: ΚΥΡ-ΚΩΣΤΑΣ, ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ


Στην Ερμούπολη της Σύρου ζει ο Κυρ-Κώστας, από τα λίγα εναπομείναντα κουτσαβάκια του νησιού. Στα 70+, κάτοικος Άνω Σύρου είναι ο πιο παλιός και αυθεντικός ποδηλάτης του νησιού. Θα τον δεις συχνά να παλεύει την ανηφόρα για τη πάνω Σύρα τα βράδια, συνήθως τσουλωντας το ποδήλατο στο ένα χέρι και το μπουζούκι στο άλλο. Πάντα όμως με σβέλτο, σχεδόν νευρικό περπάτημα. Επιστρέφοντας σπίτι από τα στέκια που έχει γυρίσει για λίγο κρασί και πολλή κουβέντα. Πάντα όμως για μουσική.

Αν του μιλήσεις πάνω από 2-3 λεπτά, θα σου πει ιστορίες και θα σου μιλήσει για τραγούδια και σίγουρα θα σου διαβάσει στιχάκια που γράφει στο μπλοκάκι που πάντα έχει πάνω του. Θα τον δεις σε διάφορα ταβερνάκια να παίζει παρέα με άλλα όργανα. Απουσιολόγος στο 'πεμπταδικο' - μια παλιά αποθήκη που τους προηγουμένους χειμώνες μαζεύονταν πολλοί οργανοπαίκτες, μόνο χειμώνα, και μόνο πέμπτες. Ένα μεγάλο τραπέζι για όργανα και θαμώνες, και ένα μικρο στην είσοδο με φαγητά και ποτά που φέρνουν όλοι από τα σπίτια τους. Ένας γλόμπος με μπαλαντέζα για φως και αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα να 'αγοράσεις'.





Μένει στην Άνω Σύρο που οι περισσότεροι βαριούνται να ανέβουν ακόμα και με τα πόδια αν και δεν είναι παραπάνω από 2 χλμ από το κέντρο (350μ υψόμετρο). Στον γυρισμό τα βράδια θα δεις την φιγούρα του Κυρ-Κώστα, το ride του στο ένα χέρι και το μπουζούκι στο άλλο. Και τα αυτοκίνητα να περνούν δίπλα...

Στην εποχή της κατανάλωσης και παραφροσύνης ο λαϊκός άνθρωπος με την παραδοσιακή σοφία θα λάμψει.


b+w photo: Γιάννης Λιανός (κλικ).  


θωμάς__

1 comment:

  1. Οι αυθεντικοί άνθρωποι.
    Αυτοί λείπουν απο τις μέρες μας.
    Ωραιο άρθρο.

    ReplyDelete