25/07/2010

ΑΧΕΛΩΟΣ




Ο Αχελώος είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και μετά από μια διαδρομή 255 χιλιομέτρων εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, έχοντας σχηματίσει με τις προσχώσεις του τα νησιά Εχινάδες. Κατά τη διαδρομή του διέρχεται από τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Άρτας και στη συνέχεια από τα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας. Διαχωρίζει με την πορεία του την Ακαρνανία από την Αιτωλία. Η ονομασία Αχελώος πιθανότατα προέρχεται από την ρίζα «αχ» που σημαίνει νερό και το συγκριτικό επίθετο «λώων» που σημαίνει καλύτερος. Η λαϊκότερη ονομασία του ποταμού είναι Ασπροπόταμος ενώ κατά την μυθολογία ο Αχελώος έδωσε στον Ηρακλή το κέρας της Αμάλθειας.

Τώρα περιμένει τον θάνατό του.

Το μεγαλύτερο έργο διευθέτησης υδάτων που σχεδιάστηκε ποτέ στην Ελλάδα και ταυτόχρονα η πλέον καταστροφική παρέμβαση στο περιβάλλον, δυστυχώς πρώτα αποφασίστηκε και κατόπιν αναζητήθηκε η χρησιμότητά του. Αυτό αποδεικνύει η αλλαγή του προσδιορισμού της χρησιμότητάς του τουλάχιστον τρεις φορές έως τώρα.

Η μοναδική προσπάθεια αιτιολόγησης του έργου από οικονομικής πλευράς είναι τα χρήματα που έχουν σπαταληθεί έως τώρα. Καμιά μελέτη δεν υπάρχει που να υποδεικνύει αντιστοιχία του συνολικού κόστους (4 δις ευρώ) και της οικονομικής του απόδοσης. Βεβαίως το περιβάλλον δεν είναι οικονομικό μέγεθος. Είναι μέγεθος κοινωνικό, είναι η αναγκαστική συνθήκη επιβίωσης των τοπικών κοινωνιών σε ένα βάθος χρόνου που η καιροσκοπική αντίληψη του κράτους και των εταιριών δεν μπορεί να προσεγγίσει.

Είμαστε πολύ μικροί για να αποφασίσουμε το μέλλον των ποταμών!

Αχελώος ecocamp (κλικ)
Πανελλαδική Κίνηση Ενάντια στην εκτροπη του Αχελώου (κλικ)
5 λόγοι ενάντια στην εκτροπή (κλικ).

1 comment: