04/01/2011

ΑΠΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

"Αντιμέτωποι με μια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτισμικά καταστροφική κρίση μιας υπερσυσσώρευσης, η "ανάπτυξη" (ως οικονομική μεθοδολογία και μοντέλο) παρουσιάζεται όλο και περισσότερο ως το πρόβλημα και όχι η λύση. Η κριτική στις επιλογές του καθιερωμένου οικονομικού κατεστημένου από τη μία και η συνειδητοποίηση των κοινωνικών και οικολογικών θεμάτων από την άλλη, οδηγούν στην λογική μιας από-ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτή η διαδικασία από-ανάπτυξης θα πρέπει να γίνει βιώσιμα και με σεβασμό στην κοινωνία. "
Degrowth pedia (κλικ).

Καθώς η ιδέα της από-ανάπτυξης αρχίζει να χτυπά την Ελλάδα, δύο σημαντικές εκδηλώσεις θα αποσαφηνίσουν την έννοια της αποανάπτυξης για τον καθημερινό άνθρωπο, θα την παρουσιάσουν ως σοβαρό και βιώσιμο οικονομικό μοντέλο καθώς επίσης θα παρουσιασθούν πρακτικές τέτοιου είδους που συμβαίνουν στην Καταλονία της Ισπανίας.

Ομιλητές θα είναι ο Γιώργος Καλλής, καθηγητής στο Ινστιτούτο ICREA, επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που διερευνεί την ιδέα της βιώσιμης απο-ανάπτυξης: μια ομαλή οικονομική απομεγένθυση για ένα βιώσιμο μέλλον όπου θα ζούμε καλύτερα καταναλώνοντας λιγότερα, και η Joana Conill, ερευνήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας η οποία θα προλογίσει την προβολή του ντοκυμαντέρ  “Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ” (κλικ). Το ντοκυμαντέρ είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς ακαδημαϊκής έρευνας που περιγράφει πολλές ιστορίες μετασχηματισμού και αποκέντρωσης της κοινωνίας, και της οικονομίας, μέσα σε ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και αλληλέγγυο πλαίσιο. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, εδώ και τώρα, δημιουργούν κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας από τα κάτω, που ξεπερνούν τα στενά όρια της ατομικότητας, της ιεραρχίας και του εξουσιαστικού ελέγχου.

Διοργάνωση, συντονισμός: Ηλιόσποροι (κλικ).

Διάβασε την συνέντευξη του Γιώργου Καλλή στο tvxs (κλικ) ενώ μπορέις να δεις μια παρουσίαση του εδώ.

Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011, 8:00 μ.μ.
::: Απο-ανάπτυξη και εναλλακτική οικονομία :::
Χώρος Διαλόγου, Αβέρωφ 7Α, Χαλάνδρι
Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011, 8:00 μ.μ.
::: “Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός” :::
Στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο “Nosotros”, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια

No comments:

Post a Comment