15/03/2011

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ


Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (κλίκ) «αποτελεί εξαιρετικό δείγμα δημόσιου κτιρίου που κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου, το 1935, επί Δημαρχίας Κ. Κοτζιά. Διαθέτει το χαρακτήρα ενός κτιρίου στο οποίο τα εμπορεύματα έφεραν ακόμα ενεργά το χρηστικό στοιχείο. Η συναλλαγή ήταν μια πραγματική ανάγκη και οι αγοραστές γνώριζαν ενδεχομένως τους καταστηματάρχες. Γι’ αυτό πλην της αρχιτεκτονικής , τυπολογικής και μορφολογικής αξίας, είναι φορέας της ιστορίας ενός τύπου εμπορίου που η γενικευμένη σύγχρονη εμπορευματοποίηση απαξιώνει και εξαφανίζει. Επίσης, η Αγορά αποτελεί χαρακτηριστικό κτίσμα του μοντέρνου κινήματος, που κατορθώνει να ενσωματώνει με επιτυχία ιστορικές αναφορές απ’ τον κλασικισμό. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή. Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης είναι ένα μοναδικό τοπόσημο στην Κυψέλη, που οι κάτοικοι αναγνωρίζουν αλλά και χρησιμοποιούν, για να προσδιορίσουν και να ορίσουν την γειτονιά ως έννοια και ταυτόχρονα τη θέση αυτών των ίδιων σε αυτό το χώρο της τοπικής κοινότητας»

Το παραπάνω αποτελεί τμήμα μιας υπουργικής απόφασης που λήφθηκε το 2005 και χαρακτήρισε την αγορά μνημείο. Το 2006, η Διεύθυνση Μελετών του Δήμου Αθηναίων, βασισμένη σε μια αόριστη «επιθυμία» της Δημοτικής Αρχής, aka Niquita, και όχι σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέθεσε, απευθείας σε κάποια συμπράττοντα μελετητικά γραφεία, «την εξέταση της δυνατότητας αξιοποίησης του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς, για την δημιουργία Δημοτικού Θεάτρου».

Ο χώρος της Δημ. Αγοράς παρέμενε κλειστός και εγκαταλελειμμένος για περισσότερα απο 7 χρόνια. Οι Κάτοικοι Κυψέλης κατάφεραν με αυτοοργάνωση να διαμορφώσουν ένα χώρο ελεύθερο, δημοκρατικό, αντι-εμπορικό, αυτοδιαχειριζόμενο, και βέβαια ανοιχτό σε όλους.

Ειδικά αυτό το ΣΚ που μας έρχεται θα υπάρχει κινητικότητα στην αγορά. Παραθέτουμε από την Κολεκτίβα Κυψέλης (κλίκ)


ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ
20 Μαρτίου 2011, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (από τις 10 π.μ.)
Η ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ διοργανώνεται με στόχο να αναδείξει τις ιδέες και τις πρακτικές ενός αυτοοργανωμένου, αλληλέγγυου και βιώσιμου κόσμου, που βασίζεται στην αυτάρκεια και τη συνεργασία. Ενός κόσμου, που σέβεται τη φύση του, και προσδιορίζει τις ανάγκες του μέσα στα όρια που καθορίζονται από το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες συναντιούνται σε μια ολοήμερη γιορτή στις 20 Μαρτίου, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42). Σκοπός είναι να προωθήσουν τη δημιουργία δομών αλληλέγγυας οικονομίας και την ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων που αφορούν στην κάλυψη των βασικών μας αναγκών, για ένα μεγαλύτερο βαθμό αυτάρκειας στην καθημερινή μας ζωή.
Η γιορτή θα περιλαμβάνει έκθεση και πώληση προϊόντων, ενημερωτικές συζητήσεις, δραστηριότητες για παιδιά, συναυλίες και πρακτικά εργαστήρια, μέσα από τα οποία, χειροτέχνες και μεταποιητές θα μοιράζονται τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους.




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πρακτικά εργαστήρια:

12:00-13:30 Παρασκευή ψωμιού

14:00-15:30 Σπιτικό φαρμακείο από βότανα

16:00-17:30 Παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού

Συζήτηση:

18:00-20:00 Για τον έλεγχο στην τροφή μας

Δρώμενα:

14:00-15:00 Θέατρο δρόμου “Τσίρκο Κουκουμπάγιαν”

17:30-18.30 Παιχνίδι για παιδιά “Λαχανομπερδέματα και όμορφα μαγειρέματα”

Ζωντανή μουσική:

20:00 QUILOMBO, βραζιλιάνικα κρουστά (κλίκ)

21:30 SAZMAN, μουσική από τα βαλκάνια (κλίκ)

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://colectivakipseli.wordpress.com
colectivakipseli@gmail.com
(Από πατησίων στρίβουμε δεξιά στο δεύτερο φανάρι μετά τη Φωκίωνος Νέγρη. Βρίσκουμε τη Λέλας Καραγιάννη και στο τέταρτο στενό: στη σικίνου στρίβουμε δεξία και προχωράμε μέχρι να βρούμε τη Φωκιώνος Νέγρη 42: Δημοτική Αγορά της Κυψέλης)

No comments:

Post a Comment