11/10/2011

ARCHIT: H MAXH ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Τέρμα η σύγκρουση για τα αιώνια landmarks της Αθήνας! Τι κι αν σωθεί τελικά η Βίλα Ιόλα (κλικ) ή τo κτίριο του Βασίλη Κουρεμένου (κλικ). Τα σημαντικότερα landmarks της Αθήνας είναι ήδη χαμένα. Πρώτα από όλα τα φυσικά landmarks, όπως τα ποτάμια που μπαζώσανε οι μοντερνιστές για να περνούν τα αυτοκίνητά τους από πάνω όπως, οι παραλίες και μαζί η πρόσβασή μας στη θάλασσα. Χαμένη και η Βίλα Μαργαρίτα (κλικ) και τα διάφορα νεοκλασικά που περιμένουν την κατεδάφιση στο κέντρο της πόλης.

Η μάχη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αθήνας θα παιχτεί στην γειτονιά σου τώρα φίλε!

Γιατί όσο η "ακμάζουσα αγορά της οικοδομής" πέφτει σε λήθαργο τόσο θα προσπαθεί να κλέψει μια ανάσα οξυγόνου. Το μικρό σπιτάκι της γειτονιάς με την αυλή, τα ξύλινα κουφώματα και τα απλά αλλά αριστοτεχνικά γύψινα, αυτό είναι το νέο θύμα. Ακόμα και ακατοίκητο και παρηκμασμένο όσα χρόνια πέρναγες από εκεί χωρίς να το προσέξεις τώρα θα καταλάβεις την διαφορά όταν θα δεις μια κοτσάνα τούρτα με 7 πατώματα στην θέση του.


Η αρχιτεκτονική κληρονομιά και ο πλούτος της πόλης δεν μετριέται μόνο με νεοκλασικά κτίρια της αστικής τάξης αλλά και με την διορατικότητα και την εφευρετικότητα του απλού, ιδιαίτερου και ανώνυμου, που ίσως δεν εντυπωσιάζει αλλά προσθέτει ένα μικρό πετραδάκι με την ταπεινότητα, τον μινιμαλισμό και την καθημερινή  σεμνότητα.


Η μάχη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς θα δοθεί στις γειτονιές!

No comments:

Post a Comment