26/02/2013

ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ 2/3, 16:00

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία από τους ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ (κλικ) με αφορμή την ρατσιστική δολοφονία του Πακιστανού ποδηλάτη Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα. Μια ποδηλατοπορεία αλληλεγγύης προς όλους όσους υφίστανται την ρατσιστική βία, τις ρατσιστικές διακρίσεις και συμπεριφορές, μια πρωτοβουλία αντίστασης απέναντι σ όλες τις εκφάνσεις του φασισμού.

Ο δρόμος δεν είναι ουδέτερος, δεν υπάρχει ούτε ισότητα ούτε δημοκρατία σ αυτόν. Αντανακλά και αναπαράγει πολύ βίαια και πολυ επιθετικά αυτο που συμβαίνει συνολικά στην κοινωνία. Το δίκιο του ισχυροτέρου (μηχανοκίνητου σε κυβικα) είναι η υπέρτατη ηθική του αξία. Απέναντι στον πεζό, απέναντι στον ποδηλάτη, απέναντι σ όλους τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. Αν και στη δολοφονία του Σαχζατ ο προφανής λογος ειναι η καταγωγή του ας μην ξεχνάμε τον λόγο που επικαλέστηκαν οι θρασύδειλοι δολοφόνοι για να “δικαιολογήσουν” την πράξη τους: “τους έκλεισε με το ποδήλατο“. Φράση που αναπαρήγαγαν ασχολίαστη σαν φυσιολογικό ισχυρισμό τα ΜΜΕ. Πρέπει να εξοικειωθούμε με την ιδέα πως “αν κλείσεις κάποιον με το ποδήλατο” μπορεί να σου συμβεί αυτο που συνέβει στον Σαχζατ. Και προφανως αφου στους δολοφόνους δεν ασκήθηκε δίωξη με βάση τα σχετικά με τα ρατσιστικά εγκλήματα άρθρα του Ποινικου Κώδικα μάλλον και η Δικαιοσύνη σ αυτο το πεδίο αποφάσισε να κινηθεί…

Να είμαστε όλοι εκεί!

Δεν αφορά μόνον στην αλληλεγγύη. Αφορά στην ίδια μας την ύπαρξη.

08/02/2013

LOOPHOLES, ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ


Η ομάδα Αρχιτεκτονική Χωρίς Σύνορα διοργανώνει στις 8 Φεβρουαρίου 2013, ημερίδα και έκθεση με τίτλο:
"Radical loop holes in Athens, αυτόνομες συλλογικές επεμβάσεις στον αστικό χώρο" Loopholes οι καταστάσεις όπου ομάδες πολιτών χρησιμοποιούν το δημόσιο χώρο για τη μεταβολή μιας κοινωνικής συνθήκης. Είναι οι χώροι εκείνοι που φιλοξενούν αυθόρμητες ή προγραμματισμένες ενέργειες που πηγάζουν από την ανάγκη για κοινωνική δράση και για χώρους βιώσιμους ανοιχτούς προς τον κάτοικο της σύγχρονης πόλης.
Η ημερίδα μέσα από παρουσιάσεις έργων, θεωρητικές προσεγγίσεις και ανοιχτές συζητήσεις έχει στόχο την καταγραφή της επίδρασης των αυτόνομων συλλογικών επεμβάσεων στο δημόσιο χώρο και την ανάδειξη του φαινομένου των loopholes.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ_Ρήγα Παλαμίδου 2, Ψυρρή, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη.

HERZ FESTIVAL, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


To Ηerz Festival επανέρχεται φέτος με πολλές ενδιαφέρουσες συμμετοχές και αυτή την φορά στο Μέγαρο Μουσικής. Δες Ikeda, Vainio, Deathprod, Novi Sad, Alva Noto μεταξύ άλλων.
κλικ